Stół Pięknie Nakryty
Treść
Pstrągi, karpie, okonie czy szczupaki, pieczone, smażone, gotowane, a może grilowane, podawane na zimno lub gorąco, w zalewie, galarecie lub z warzywami. Małopolska tradycja od wieków związana była z hodowlą ryb. Dania sporządzane na ich podstawie trafiały głównie na stoły królów, książąt lub w późniejszym okresie bogatych mieszczan. Dziś niejednokrotnie zapomniana bogata rybacka przeszłość Małopolski odkrywana jest na nowo, a na stołach w naszych domach coraz częściej goszczą złowione w rzekach i stawach Małopolski ryby. Doskonałym przykładem takiego miejsca jest Dolina Karpia, która ze swoją stolicą, miastem Zator, tworzy niezapomniany klimat, oferując turystom, wędkarzom szereg niezapomnianych wrażeń. Kto z nas nie lubi zapachu świeżo upieczonej ryby? Oczyma wyobraźni widzimy ten smak i aromat, który pobudza zmysły nawet najbardziej wybrednych smakoszy kulinarnych.
Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. wraz z Zespołem Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie organizują już po raz czwarty konkurs kulinarny Stół pięknie nakryty, Małopolskie ryby na wiosennym stole. Ranga tegorocznej edycji konkursu jest bardzo wysoka, gdyż patronat honorowy nad wydarzeniem objęli Jerzy Miler, Wojewoda Małopolski, Marek Nawara, Marszałek Województwa Małopolskiego oraz Józef Rostworowski, Małopolski Kurator Oświaty. Pierwszego marca 2008 roku reprezentacje średnich szkół gastronomicznych i hotelarskich zakwalifikowanych do finałowej gali rywalizować będą o miano najlepszego kucharza i najlepszego kelnera. Zadanie konkursowe polegać będzie na sporządzeniu dania w oparciu o małopolskie ryby, nakrycia stołu oraz przygotowanego napoju. Dwuosobowe zespoły będą musiały wykazać się wieloma umiejętnościami, które poddane zostaną ocenie ekspertów. Na zwycięzców czekać będzie szereg nagród i niespodzianek ufundowanych przez organizatorów, sponsorów i patronów wydarzenia, wśród nich m.in. wycieczka dla klasy zwycięskiej drużyny do Doliny Karpia. Ponadto wszystkie potrawy dopuszczone do finałowej rozgrywki opublikowane zostaną w formie książki kucharskiej. Liczymy, że tegoroczna edycja konkursu zakończy się równie dużym sukcesem jak poprzednia, a przyszli adepci sztuki kulinarnej zdobędą kolejne praktyczne szlify w drodze do najlepszych restauracji i hoteli w regionie, kraju czy też świecie.
Zapamiętaj:
Zgłoszenia do konkursu – do18 stycznia 2008 r.
Ocena zgłoszeń i poinformowanie finalistów - 15 lutego 2008 r.
Finałowa gala - 1 marca 2008 r. (Hotel Qubus oraz ZSG nr 2 w Krakowie)
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału w rywalizacji. Pamiętajmy przy tym, że każdy uczestnik będzie zwycięzcą, a doświadczenia zdobyte podczas konkursu wspaniałą nagrodą. Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące wydarzenia znaleźć można w regulaminie konkursowym oraz bezpośrednio u organizatorów (tel. 12 6560404 oraz
tel. 12 6176622).
Konkurs kulinarny finansowany jest ze środków międzynarodowego projektu ITACA (INTERREG III B CADSES).
Do zobaczenia przy pięknie nakrytym stole.
Autor: wa