Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Przepisy na upały

Treść

Rozmowa z RYSZARDEM IWAŃCEM, nadinspektorem pracy z Okręgowego Inspektoratu Pracy w Krakowie Co nam przysługuje - bezpłatne napoje, jeśli temperatura w otwartej przestrzeni przekracza 25 st. Celsjusza, a w pomieszczeniu 28 st. - 90 litrów wody dziennie na jednego pracownika do celów higienicznych - dla osób wykonujących prace brudzące w terenie - skrócony czas pracy podczas silnych upałów - przerwy regeneracyjne - młodocianym pracownikom (16-18 lat) nie wolno pracować, jeśli temperatura w pomieszczeniu przekracza 30 st. Celsjusza Praca na gorących stanowiskach JERZY WOJCIESZAK, główny specjalista ds. bhp w krakowskim oddziale huty Mittal Steel Poland: - Nasi pracownicy pracujący na tzw. gorących stanowiskach przez cały rok mają zapewnioną wodę, mleko i herbatę. Na innych stanowiskach zapewniamy stały dostęp do wody mineralnej. W halach działają wentylatory, a w kabinach klimatyzacja. Podczas spustu surówki pracownicy ubierają się w specjalne metalizowane kombinezony, więc jest tam naprawdę gorąco, dlatego dbamy, by na tych stanowiskach pracowały osoby o dobrym stanie zdrowia. Jeśli pracownicy nie są potrzebni w procesie produkcyjnym, przebywają w pomieszczeniach klimatyzowanych, gdzie odpoczywają lub wykonują inne prace. LESZEK KREMPA właściciel firmy dekarskiej "Dobry Dach" z Krakowa: - Bardzo ciężko pracuje się w taki upał. Między godziną 13 a 15 robimy przerwę, potem pracujemy do późnego wieczora. Chłodzimy się zimną wodą, ale przy takiej pogodzie niewiele to pomaga. Mam nadzieję, że wkrótce temperatura trochę spadnie, bo praca w takich warunkach jest mniej wydajna. (MOB) - Mamy upalne lato, wszyscy liczą dni do urlopu. Czy pracodawca może nam go odmówić? - Może, jeśli nieobecność pracownika zdezorganizuje pracę zakładu. Urlopy powinny być wcześniej uzgadniane z pracodawcą, by nie doszło do sytuacji, w której wszyscy pracownicy w tym samym czasie mają wolne. Są jednak pracodawcy, którzy - wzorem zachodnich spółek - zamykają firmy na 3-4 tygodnie i wszyscy pracownicy mają w tym samym czasie urlopy. Pracodawca może też odwołać pracownika z urlopu, jeśli wystąpią okoliczności, których nie był w stanie wcześniej przewidzieć. Oczywiście, pracodawca musi pokryć wszystkie związane z tym koszty, np. zapłacić za wykupione wczasy. - W jaki sposób pracodawca powinien zadbać o pracowników w czasie upałów? - Wszystko zależy od miejsca i charakteru pracy. Jeśli wykonujemy pracę w pomieszczeniu zamkniętym, okna powinny mieć zasłony lub rolety, by zmniejszyć uciążliwość promieniowania słonecznego. Jeśli temperatura w pomieszczeniu przekroczy 28 stopni Celsjusza, pracodawca powinien zapewnić pracownikom napoje chłodzące w nieograniczonej ilości. Można też skrócić czas pracy, ale nie może to powodować obniżenia zarobków pracowników. W przypadku osób pracujących na otwartej przestrzeni już w temperaturze powyżej 25 stopni pracodawca powinien zapewnić wodę, a pracownicy mają prawo do częstszych przerw w pracy. Pracodawca powinien także zapewnić 90 litrów wody do celów higieniczno-sanitarnych dla osób pracujących fizycznie, np. na placach budowy. W zakładach pracy na gorących stanowiskach (np. w hutach) powinny być dostępne natryski i klimatyzowane pomieszczenia, w których pracownicy mogą się ochłodzić. - W jaki sposób wyegzekwować te prawa? - Jeśli w zakładzie pracy są związki zawodowe lub społeczna inspekcja pracy, mogą one wystąpić z odpowiednim wnioskiem w imieniu załogi. Jeśli nie ma związków zawodowych, należy wyłonić przedstawiciela, który będzie kontaktował się z pracodawcą. Taki przedstawiciel nie powinien być w żaden sposób dyskryminowany ani nie wolno z nim rozwiązać umowy o pracę z powodu dochodzenia tych praw. - Jeśli, mimo próśb pracowników, pracodawca nie stosuje się do przepisów, można go jakoś ukarać? - Od 1 lipca obowiązuje nowa ustawa o Państwowej Inspekcji Pracy, która przewiduje surowsze kary dla pracodawców za niewypełnienie tych obowiązków. Inspektor pracy może nałożyć mandat w wysokości nie mniej niż 1 tys. zł lub skierować wniosek do sądu grodzkiego, który może ukarać takiego pracodawcę grzywną do 30 tysięcy złotych. - Latem często widzimy przy drogach dzieci sprzedające owoce, warzywa lub grzyby. Czy to zgodne z prawem? - Osoby poniżej 16. roku życia mogą wykonywać pracę zarobkową wyłącznie w działalności kulturalnej, artystycznej, sportowej i reklamowej - oczywiście za zgodą rodziców i po uzyskaniu zezwolenia z inspektoratu pracy. Przydrożna sprzedaż owoców może być potraktowana nie jako praca zarobkowa, ale jako wypełnianie obowiązków w gospodarstwie domowym. Natomiast osoby powyżej 16. roku życia mogą wykonywać działalność zarobkową, ale pod pewnymi warunkami. Młodociani mogą pracować w temperaturze do 30 stopni Celsjusza i nie więcej niż 8 godzin dziennie. Ponadto mają prawo do półgodzinnej przerwy wliczanej do czasu pracy. Rozmawiała: MAGDALENA OBERC "Dziennik Polski" 2007-07-18

Autor: wa