Oscypkową trasą
Treść
Nagroda w konkursie
Uczniowie Zespołu Szkół nr 3 w Bochni - zwycięzcy III Małopolskiego Konkursu Kulinarnego "Stół pięknie nakryty - produkt tradycyjny na małopolskim stole" - pojadą na wycieczkę śladami tradycyjnych małopolskich produktów.
Program wyjazdu obejmuje wizytę u producenta oscypka, bundzu i żętycy. Zaplanowany jest również pokaz wytwarzania oscypka metodami tradycyjnymi. Przypomnijmy: uczniowie z Bochni zajęli I miejsce w konkursie za tobołki oscypkowe z nutką żurawiny. Wycieczka odbędzie się w poniedziałek.
- Sam konkurs oraz akcja informacyjno-promocyjna w szkołach jest przykładem efektywnego wykorzystywania funduszy unijnych, dostępnych w projekcie "COTOUR - produkt regionalny jako narzędzie promocji turystyki w regionie", dla rozwoju turystyki poprzez wykorzystanie produktów regionalnych i tradycyjnych - informuje Katarzyna Matoga z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego SA. - MARR w ramach międzynarodowych projektów "Regip - perspektywy rozwoju i promocji produktów regionalnych" oraz "COTOUR - produkt regionalny jako narzędzie promocji turystyki w regionie" realizuje innowacyjną strategię marketingową małopolskich produktów tradycyjnych oraz ich nowo powstałego oznakowania - jednolitej etykiety.
Jednym z wymiernych efektów projektu będzie dwujęzyczna książka kucharska, w której znajdą się wszystkie przepisy zakwalifikowane do konkursu kulinarnego "Stół pięknie nakryty - produkt tradycyjny na małopolskim stole".
(AGN), "Dziennik Polski" 2007-05-23
Autor: ea