Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Ogólnopolska kampania wizerunkowa karpia i akwakultury stawowej

Treść

Karp jest  szczególnie cenny dla naszego zdrowia, posiada wiele wartości odżywczych. Kupując tę rybę, wpieramy także lokalnych hodowców. Ruszyła Ogólnopolska kampania wizerunkowa karpia i akwakultury stawowej.

Karp to ryba o wysokich wartościach odżywczych – zauważa Andrzej Lirski, prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego.

– Karp, którego skład mięsa jest bardzo cenny, powinien z różnych względów zarówno zdrowotnych, jak i dietetycznych częściej gościć na naszych stołach – Andrzej Lirski, prezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego.

Tymczasem w Polsce karp wiąże się głównie z tradycją wigilijną.  Spożywanie ryb, nie tylko karpia, pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak zauważa Agnieszka Andruszewska z Polskiego Towarzystwa Rybackiego, mięso karpia można też przetworzyć.

– Karp w różnych sosach, w różnej odsłonie, pasztety, czy ryby wędzone, tj. coś, co jest w zasadzie na podorędziu, bo myślę, że już w każdym gospodarstwie rybackim na terenie całego kraju można kupić tego typu przetwory – zachęca Agnieszka Andruszewska

Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego wskazuje, że warto z tego korzystać.

– Są to w 100 proc. przetwory naturalne, z tego co wiem, nieużywane są żadne substancje konserwujące. Biorąc pod uwagę to, jakie walory  odżywcze posiada karp, trzeba z tego korzystać i cieszyć się zdrowiem, którego, w tej chwili tak bardzo potrzebujemy – tłumaczy  Agnieszka Andruszewska.

Stąd pomysł na akcję #karpiujemy.

– Jeżeli w naszych polskich stawach pływa tak znakomita ryba, tak zdrowa ryba, to nie zostaje nam nic innego jak zapoczątkować modę na jedzenie karpia. To był cel naszej kampanii – akcentuje Magdalena Nowicka, creativehead z agencji About Ad.

Konsumując karpie, przyczyniamy się też do zachowania bezcennego dziedzictwa narodowego – dodaje Jerzy Śliwiński, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego. Warto zauważyć, że produkcja karpia odbywa się w ścisłym związku ze środowiskiem naturalnym.

– Karp jest gatunkiem, który rośnie w sposób intensywny i dobry, w czasie kiedy ma sprzyjające warunki termiczne, kiedy temperatura wody sięga 18-20 st. C., w związku z  tym okres  intensywnego wzrostu spotykamy mniej więcej tylko od 5 do 6 miesięcy w roku – mówi Jerzy Śliwiński, wiceprezes Polskiego Towarzystwa Rybackiego.

Wychów karpia trwa 3 lata.

TV Trwam News

Żródło: radiomaryja.pl, 11

Autor: mj