Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Małopolskie święto warzyw

Treść

Rolnicy z Małopolski uczestniczyli wczoraj w pierwszym święcie warzyw, zorganizowanym w Pobiedniku Wielkim, w zagłębiu warzywniczym w gminie Igołomia-Wawrzeńczyce. Władze gminy postanowiły organizować corocznie takie święto, aby integrować środowisko małopolskich rolników i stworzyć im większą możliwość kontaktów pomiędzy sobą, a także zaprosić ich do wspólnej zabawy. - Wymogi rynku wzrastają, ale nasi rolnicy świetnie sobie na nim radzą. Nasze grupy producenkie wysyłają warzywa na Ukrainę, Słowację, do Rosji, Czech, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Grecji, Włoch, do Maroka i na Cypr - powiedział wójt gminy Józef Rysak. Grup producenckich w Małopolsce jest kilkanaście, a najwięcej - pięć, w igołomsko-wawrzeńczyckiej gminie. Rolnicy uprawiają tu warzywa przez cały rok. "Liderami Produkcji Warzyw", dla których nagrodę ufundował marszałek województwa małopolskiego, została Barbara Klamra, która z mężem od 20 lat prowadzi 12-hektarowe gospodarstwo, specjalizujące się w uprawie kalafiora, kapusty pekińskiej, papryki i sałaty. Drugim liderem został Mieczysław Paluch, który wraz z żoną na 11 hektarach uprawia kalafiory. "Małopolskie Święto Warzyw w Gminie Igołomia-Wawrzeńczyce" zorganizowane zostało w ramach unijnego projektu "Lider plus", w którym bierze udział siedem gmin z powiatu krakowskiego, oprócz Igołomi-Wawrzeńczyc: Kocmyrzów-Luborzyca, Liszki, Michałowice, Wielka Wieś, Zabierzów i Zielonki. Patronat nad wczorajszym świętem objął minister rolnictwa, marszałek województwa, wojewoda małopolski, a patronat medialny sprawował "Dziennik Polski" i TVP3. (EKT) "Dziennik Polski" 2007-09-03

Autor: wa