Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Małopolski Festiwal Smaku

Treść

Podczas wrześniowego finału III Małopolskiego Festiwalu Smaku Podhale reprezentować będą: ciasto flisackie, łytek cielęcy, oscypek i herbata ziołowa. O zakwalifikowanie do finału walczyło w sobotę 18 z 22 zgłoszonych wcześniej producentów z powiatów nowotarskiego i tatrzańskiego. Komisja konkursowa pracowała w składzie: autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska, znany z programu "Europa da się lubić" Theofilos Vasidis, szef kuchni w warszawskim hotelu Polonia Jerzy Pasikowski oraz prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolskiego Zbigniew Kurleto. - Decyzje były trudne, bo wszystko pyszne. Każdy z nas miał swojego faworyta w niemal każdej kategorii - powiedział Jerzy Pasikowski, który delektował się miodami. W tej kategorii zwyciężył Andrzej Józefczyk z Krościenka. Reprezentująca organizatora, czyli Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Magdalena Gdowska zachwyciła się jagnięciną. - Moje doświadczenia z mięsem baranim nie były przyjemne, ta podana tutaj to coś wspaniałego - oceniła. W kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze" wygrało ciasto flisackie zgłoszone do konkursu przez Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich ze Sromowiec Wyżnych. W kategorii "potraw gotowych" wygrał faworyt Jerzego Pasikowskiego, czyli łytek cielęcy, przygotowany przez Krystynę Lassak z Zakopanego. W kategorii "sery" wygrał oscypek Władysława Barnasia z Czerwiennego. Na finał do Krakowa pojedzie również Stanisława Krupa ze Sromowiec Wyżnych z wysoko ocenioną przez jury herbatą ziołową. (PAP) "Dziennik Polski" 2007-08-20

Autor: wa