Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Jak smakuje Małopolska?

Treść

W Małopolskim Festiwalu Smaku, który odbył się na Równi Krupowej w Zakopanem w ramach imprez towarzyszących XXXVII Festiwalowi Folkloru Ziem Górskich, wzięło udział 13 wystawców. Potrawy oceniała publiczność oraz specjalna komisja, której przewodniczył Teofilos Vafidis.

Na kiermaszu królował oczywiście oscypek. Wśród pozostałych produktów znalazły się przygotowywane według tradycyjnych receptur: sery, wędliny, soki i wypieki z Podhala, ale również z Orawy czy Sądecczyzny. Do najciekawszych dań należał zwycięski pstrąg pieczony z opiekanymi ziemniakami oraz jagnięcina duszona w czerwonym winie.

Małopolska posiada wyjątkową spuściznę kulturową, której ważną częścią jest regionalna kuchnia - podkreślali organizatorzy. Dlatego należy dbać o bogactwo owoców ziemi i pracy rąk ludzkich oraz pokazywać je. Taki jest właśnie cel festiwalu, który po raz pierwszy zorganizowało województwo małopolskie oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Inicjatywie patronuje Instytut Dobrego Smaku Bikonta, Makłowicza i Janickiego. Lokalne eliminacje odbywają się w Nowym Sączu, Tarnowie i Zakopanem, a wielki finał w Krakowie w dniach od 17 do 18 września.

W konkursie nagrody w poszczególnych kategoriach otrzymali: przetwory owocowe - TŁOCZNIA MAURER Krzysztof Maurer (soki owocowe o różnych smakach); dania gotowe - GGG "U MŁYNORZA" Maciej Chowaniec (pstrąg pieczony z ziemniakami opiekanymi); wędliny i przetwory mięsne - ZAKŁAD MASARSKI S.C. S.MĄDRY I D. MĄDRA (kiełbasa lisiecka); najładniej udekorowany stół - PIEKARNIA, CUKIERNIA EKOLOGICZNA A. PIWOWARCZYK ("Czekadełko na desce" - chleb z masłem czosnkowym i smalcem).

Przeprowadzono również plebiscyt na najlepszy produkt wśród zgromadzonej publiczności. Głosowało w nim 1500 osób. A nagrody w poszczególnych kategoriach otrzymali: przetwory owocowe - TŁOCZNIA MAURER Krzysztof Maurer (soki owocowe o różnych smakach); dania gotowe - PIEKARNIA, CUKIERNIA EKOLOGICZNA A. PIWOWARCZYK ("Czekadełko na desce" - chleb z masłem czosnkowym i smalcem); wędliny i przetwory mięsne: ZAKŁAD MASARSKI S.C. S. MĄDRY I D. MĄDRA (kiełbasa lisiecka); "najatrakcyjniejsze danie" - KARCZMA "SABAŁA" (jagnięcina duszona w czerwonym winie). (AKA)

"Dziennik Polski" 2005-08-29

Autor: ab