Przejdź do treści
Przejdź do stopki

Górska nutka pod ochroną

Treść

Łąckie jabłka będą kolejnym małopolskim produktem chronionym unijnymi przepisami. Wniosek o rejestrację jabłek z Łącka jako unijnego produktu regionalnego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przesłało do Komisji Europejskiej. To już 25. polski wniosek. Aż siedem z nich dotyczy tradycyjnych produktów z terenu Małopolski. W pierwszej kolejności skutecznie domagaliśmy się objęcia ochroną oscypka. Druga była bryndza podhalańska, ale to ona jako pierwszy polski produkt tradycyjny otrzymała unijny certyfikat. Kolejne postulaty dotyczyły: kiełbasy lisieckiej, redykołki, suski sechlońskiej (suszonej śliwki) i karpia zatorskiego. O unijną ochronę zabiega ok. 60 sadowników ze Stowarzyszenia Łącka Droga Owocowa. Jeśli Komisja Europejska przyzna certyfikat, to nazwą "jabłka łąckie" będą mogły być oznaczone owoce zbierane wyłącznie w gminach Łącko, Podegrodzie i Stary Sącz (w powiecie nowosądeckim) oraz Łukowica (w powiecie limanowskim). W uzasadnieniu o objęcie ochroną podkreślono, kilkuwiekową tradycję sadownictwa na tych terenach oraz doskonałe walory smakowe i wygląd jabłek łąckich posiadających tzw. górską zieloną nutkę, dzięki czemu są bardziej wyraziste w smaku, kwaśniejsze i bardziej aromatyczne. (GEG) "Dziennik Polski" 05.07.07

Autor: aw